Importera bil

Efter sveriges inträde i EU blev det betydligt enklare och billigare att importera bil från andra EU-länder. Priserna på den svenska begagnatmarknaden låg vid den tiden generellt betydligt högre än i t ex Tyskland vilket gjorde att det i de flesta fall blev en mycket bra affär att importera bil. Under ett antal år närmade sig sedan den svenska begagnatmarkaden prismässigt den tyska. Även om de stora klippens tid är förbi väljer många ändå att importera bil.

Olika anledningar att importera bil

Importera bil kan man vilja göra av många anledningar, här nämns några.

Utbud

Har du speciella krav på bilmodell och utrustning kan utbudet i Sverige ibland vara begränsat. Troligen kommer då inte en bil i det utförande du söker att dyka upp hos den lokala handlaren, det är då naturligt att se vad som finns i övriga stan, eller i kanske länet eller landet. Är utbudet ändå dåligt kan det vara ett alternativ att importera bil för att hitta precis det du söker.

Pris

Även om priserna på den svenska begagnatmarknaden generellt sedan länge har närmat sig prisnivåerna i övriga EU-länder kan priset vara ett argument för att importera bil. Utbud och efterfrågan av olika modeller kan variera mellan olika länder. T ex skulle en Toyota Avensis kunna vara dyrare i Tyskland än i Sverige, samtidigt som en Volvo V70 kan vara billigare i Italien än i Sverige.

Skick

Att hitta en bil i ett verkligt bra skick kan vara en bra anledning att importera bil. Det gäller framförallt bruksbilar som börjar bli några år gamla. I länder där vägsalt inte används i samma utsträckning som i Sverige kan man ofta se äldre bilar som är i ett betydligt bättre skick.

Skicket på importerade bilar

Skicket på importerade bilar, alltså bilar som redan är i Sverige varierar givetvis kraftigt. Syftet till att någon valt att importera bil är kanske den enskilt viktigaste faktorn när det gäller skicket på den aktuella importerade bilen. Viktigt är också det generella skicket på bilarna i det land bilen har importerats ifrån. Vilket syfte har du, om du själv väljer att importera bil?

Importera bil från Tyskland

Syftet med att importera bil från Tyskland varierar mycket kraftigt och det avspeglar sig helt i de importerade bilarnas lika kraftigt varierande skick. Det ena extremfallet är rena bedragare som vill tjäna snabba pengar genom att importera bil. De söker upp bilar som ofta har varit hårt krockade, sedan dåligt reparerade och med ny blank lack och kraftigt justerad mätare säljs till ett lockande pris i Sverige. En sådan bil kommer med största sannolikhet inte att motsvara den nya ägarens förväntningar.

Det andra extremfallet är entusiasten som väljer att importera bil av den anledning att de bilar som rullat i det hårda svenska klimatet helt enkelt är i för dåligt skick. En 8-10 år gammal välvårdad BMW eller Mercedes i Tyskland kan vara i ett helt fantastiskt skick. Inte bara inuti, eller i lacken utan framförallt om man hissar upp bilen och granskar bottenplatta, bromsrör och chassidelar. Det är ofta en helt annan syn än om man gör motsvarande granskning av svensksålda bilar som ofta är svårt angripna av rost. Vinsten i att importera bil ligger i det här fallet framförallt i skicket.

Tyvärr har det första extremfallet gjort att många är tveksamma till bilar från Tyskland och att importera bil från Tyskland. Visst ska man vara vaksam, men köper du entusiastens bil i det andra extremfallet, eller själv väljer att importera bil och hittar ett fint exemplar så gör du sannolikt en bra affär.

Importera bil från Spanien eller Italien

Några väljer att importera bil från dessa länder. Att vägsalt inte används och att det är torrt under långa perioder gör att äldre bilar ofta är väldigt fina i plåten. Den starka solen bleker i viss mån och den intensiva trafiken i storstäderna och sydeuropeiska parkeringsvanor gör dock att många bilar har bucklor och småskador. En hitta en välvårdad bil som inte körts i storstäderna är antagligen extra viktigt om man ska importera bil från dessa länder. Syftena med att importera bil från Spanien och Italien är troligtvis ungefär desamma som för Tyskland.

Importera bil från USA

Importera bil från USA är mer komplicerat än att importera bil från EU-länder och i större utsträckning är det därför proffs på att importera bil som gör det jobbet. Från USA importeras allt från rena renoveringsobjekt med potential till topprenoverade entusiastbilar, eller nya bilar. Det är svårt att säga något generellt om skicket. Som alltid är det såklart viktigt att fråga sig om skicket på den renoverade, eller nästan nya bilen motsvarar förväntningarna.

Fallgropar när du ska importera bil

Du måste ha ordning på alla papper. När du ska importera bil måste du veta vilka papper du behöver och hur de ska se ut. Exempel på fallgropar som flera har råkat ut för när de valt att importera bil under 2000-talet är t ex.
  • Felaktigt registeringsbevis. Flera drabbades när de skulle importera bil från Italien av att myndigheterna där endast lämnade ut en kopia på registeringsbeviset när bilen avregistrerades. Svenska myndigheter krävde dock registeringsbevis i orginal.
  • Ändringar av bilens utförande. Importera bil från t ex Tyskland kan bli problematiskt om den t ex är trimmad eller har eftermonterad utrustning, och har fått dessa ändringar noterade i det tyska registeringsbeviset, fahrzeugbrief.

Sidan är under utveckling och växer fram under 2014

© Bilrelaterat.se 2010-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies