Bilvård

Bilvård är ett brett och lite diffust begrepp. Inom begreppet bilvård ryms sådant som inte är reparation eller vanlig bilservice. Exempel är biltvätt, rekonditionering med eller utan lackbehanding (polering och lackskydd) och rostskyddsbehandling. En rekonditionering består av ett antal tjänster som biltvätt, fönsterputs, motortvätt, klädseltvätt etc. Olika företag inom bilvård förpackar tjänsterna på lite olika sätt.

Fixa bilvård själv, eller ta hjälp?

Många bilägare gör själva mycket av det som företagen inom bilvård tillhandahåller, t ex tvätta, avfetta, polera, vaxa, rostskydda, städa. Några saker, t ex lackförsegling och röksanering är lite svårare att fixa själv, annars är det mest din tid och ditt intresse som sätter begränsningar när det gäller bilvård.

Bilvård, vård av lack, 4 moment

Här följer en beskrivning av några delar inom bilvård som syftar till att vårda och skydda lacken. För att grundligt gå igenom de 4 stegen bör du boka in en heldag för bilvård.

Biltvätt

Det mest grundläggande vid utvänding bilvård är tvätt. Vid handtvätt utan högtryck bör en ny eller ren svamp användas. Använd ett bilschampo med eller utan vax. För att slippa avlagringar från tvättvattnet kan du använda en bilskrapa eller sämskskinn för att torka bilen efter tvätt. Tänk på: Håll tvättsvampen ren så att du inte repar lacken. Varmt vatten löser smutsen bättre.

Avfettning

En grundlig tvätt bör innehålla avfettning. Det innebär rengöring med avfettningsmedel som på kemisk väg löser upp olika typer av föroreningar i lacken. Tänk på: Avfettar du ofta kan det slita på lacken, t ex försvinner skyddande vax från tidigare vaxning.

Polering

Polering ökar lystern i lacken genom att avlägsna tvättrepor, oxiderad lack, föroreningar. En polermaskin kan vara till god hjälp. En polish räcker ofta, om inte, använd cleaner och i extrema fall rubbing. Företag inom bilvård använder kraftiga polermaskiner och har utbildad personal. Tänk på: De här produkterna sliter på lacken! Var försiktig så du inte förstör lacken om du inte är van vid maskinpolering!

Vaxa

Centralt inom bilvård är lackskydd. Företag inom bilvård utför lackförsegling som kan vara svårt att göra själv. En seriös vaxning ger också ett fint resultat som skyddar bra. Vid vaxning av bilen tillför man lacken ett skyddande lager av vax. Lacken ska vara väl rengjord och vid behov polerad. Om lacken är svår att jobba med och blir flammig krävs troligtvis ett bättre förarbete. Bilvård är ett kontinuerligt arbete, ett par gånger per år bör bilen vaxas. Om man väntar för länge mellan gångerna blir vaxningen ett onödingt tungt jobb. Det finns lite olika typer av bilvax på marknaden. Lättarbetade, så kallade flytande hårdvaxer, vaxer med polermedel och nyare typer av "nano-produkter".

Företag aktiva inom bilvård

Inom bilvård finns det från enmansföretag till större kedjor. De tillhandahåller olika tjänster inom bilvård med olika bredd och inriktning, ibland i kombination med något annat, t ex chipstrimning eller montering av solfilm. Olika företag inom bilvård förpackar sina tjänster på lite olika sätt. Vad ingår i en halvrekond? Vad är det för skillnad på lackbehandling och glansförsegling? Det blir lätt att man jämför äpplen och päron. Fråga vad som ingår i de olika tjänsterna och jämför mellan företag tjänster som är så lika som möjligt.

Stora på lackbehandling / lackskydd är t ex Ditec lackkonservering och Mr cap. Andra som utför liknande bilvård och lackskydd är Permashine, Toughguard, Tefcoat, Diamond Bright m.fl.

Sidan är under utveckling och växer fram under 2014

© Bilrelaterat.se 2010-2014. Alla rättigheter reserverade. | Länkar | Kontakt | Om cookies